Traktorlærling tager klæbehjernen og grundighed med til DM

Emil Hedegaard Nielsen foretrækker at gå analytisk til sine opgaver. 

Det kan godt være, at man får en rynke eller to at se i Emil Hedegaard Nielsens pande i finalen om at blive Danmarks Bedste Lærling. Den 21-årige elev fra Valtec i Skanderborg foretrækker nemlig at tænke sig om en ekstra gang, inden han giver sig i kast med opgaverne.

"Selv om jeg fanger ting hurtigt og har klæbehjerne, kan jeg godt lide at sætte mig ind i, hvad jeg skal lave, og vide, hvordan det virker, inden jeg monterer eller reparerer det. Man skal tænke på at lave løsninger, der kan holde i mange år, og det kræver grundighed", siger Emil Hedegaard Nielsen.

Han er én af fire finalister, der i næste uge skal dyste om titlen, når finalen afholdes 11. og 12. november på HEG i Aars.

Hans holdninger til grundighed bidrog til hans beslutning om at tage sin uddannelse som en femårig EUX.

"Der sker der en kæmpe udvikling inden for landbrugsmaskiner, så at være traktormekaniker i dag handler om mere end at være god til at skrue. F.eks. skal man sætte sig ind i komplicerede manualer og teknologi og kunne dokumentere sit arbejde. EUX giver kompetencer, man kan bruge i den sammenhæng", forklarer Emil Hedegaard Nielsen.

Emil Hedegaard Nielsen kombinerer værkstedsarbejdet med EUX. Foto: Henrik Lomholt.

 

Også specialting

Kompetencer og erfaring får han masser af hos Valtec.

"Der er vild diversitet i opgaverne. Ikke to dage er ens, og jeg får ansvar og lov til at prøve noget nyt. Læringskurven har været stejl. I mit sidste lærlingeår er det blevet mere specifikt og nørdet, bl.a. med elektronik og computerarbejde", siger han, der bl.a. har stået for specialopbygninger af traktorer til skovbrug.

"Kabinen skal indrettes med brugervenligt placerede joysticks og ekstra skærme til fældehovedet. Det kræver finesser og velovervejede løsninger", siger Emil Hedegaard Nielsen.

Værkfører: Han har styr på sagerne

Emil Hedegaard Nielsen får store plusser over hele linjen af sin værkfører Jan Olsen.

"Emil er grundig og sætter sig ind en opgave, inden han går i gang med den. Der er styr på sagerne – også når det handler om dokumentation for udført arbejde. Det er der altid en rapport for, uanset om det gælder et almindeligt eftersyn eller en større opdatering af en maskine. Og som forholdsvis ny hos Valtec har Emil ofte hjulpet mig med at komme ind i arbejdsgangene og rutinerne på værkstedet", siger Jan Olsen.

Fakta: Emil Hedegaard Nielsen

  • 21 år.
  • Bor på et landbrug ved Alken med sin bror.
  • Tager den femårige EUX-uddannelse.
  • Færdig sommeren 2022.

Kilde:

https://landbrugsavisen.dk/maskiner/traktorl%C3%A6rling-tager-kl%C3%A6behjernen-og-grundighed-med-til-dm