Per opfinder får jubilæumslegat

”Du er meget alsidig og udfører enhver opgave med flid og dygtighed. På det menneskelig plan er du meget positiv og har et utrolig godt humør, og så er du god til at samarbejde og til at lære fra dig. Du er ikke typen der holder fri, og du har altid gang i et eller andet projekt,” var nogle af de flotte ord Per Christian Christensen fik med af Dansk Maskinhandlerforenings formand Jens-Aage Jensen, da han var forbi SUMAS Suldrup Maskinforretning A/S for at uddele et legat fra foreningens jubilæumsfond.

Hvad nogle af Pers projekter går ud på, vender vi tilbage til.

Mor ville have en studenterhue

Per var på det første hold af landbrugsmaskinmekanikere, som gennemførte uddannelsen som EUX i sommeren 2019. ”Min mor ville have, jeg skulle på gymnasiet, men der var vi ikke helt enige”, smiler Per og fortsætter: ”Der er ikke rigtig nogen i min familie, der har været på gymnasiet, og min mor synes, jeg klarede mig så godt i skolen, at det burde jeg. Der var desværre ikke nogen studievejledere, der fortalte om EUX, men jeg tror faktisk, jeg læste om muligheden i et Traktor Tech. Det blev et kompromis, hvor jeg så både fik en studentereksamen og en erhvervsuddannelse – og det har jeg ikke fortrudt. Det er en utrolig alsidig uddannelse, og du kan virkelig meget forskelligt, når du har gennemført den.”

”Det har været hårdt, for der er rigtig meget presset sammen på kort tid. Jeg har arbejdet meget sammen med to gode venner Nicolai og Martin, og vi har hjulpet hinanden rigtig meget. Vi har arbejdet hårdt, og vi har været rigtig gode til at løfte hinanden op. Hvis en af os var bedre til et fag end de andre, så hjalp vi hinanden.”

Droppede maskinmesterskolen

SUMAS A/S havde egentlig sagt farvel til Per, fordi han skulle være startet på maskinmesterskolen i Frederikshavn her i januar. Per fortrød dog i sidste øjeblik og blev budt velkommen tilbage til SUMAS A/S med åbne arme. Per er jo en virkelig alsidig medarbejder og kan lave alle de mange forskellige ting, vi arbejder med her i virksomheden - lige fra reparation af maskiner til VVS-opgaver. Vi er glade for, at han kom og spurgte, om han måtte komme tilbage, siger Karsten Nielsen, indehaver af SUMAS A/S.

På spørgsmålet om hvorfor Per fortrød at videreuddanne sig, siger han: ”Jeg har gang i så meget lige nu og det føltes bare ikke helt rigtigt – i hvert fald ikke som det rigtige tidspunkt. Så det var dejligt, at jeg kunne få lov til at komme tilbage hertil. Jeg elsker at arbejde, og så drømmer jeg også om at blive selvstændig engang, og i forhold til det vil jeg gerne have en masse erfaring – og det får jeg her.  

Har allerede stiftet en virksomhed

Sammen med sin gode ven og kollega Daniel har Per i 2019 stiftet virksomheden Jysk Maskiner og Stål ApS. Her har de allerede udviklet deres eget produkt – en kost til at feje under minkbure med, som de har taget patent på, og som bliver solgt via Specialbutikken i Aars. Vi har talt med vækstkonsulenter og lavet forretningsplan, så det har været en spændende proces,” siger Per.

Hos SUMAS har man det helt fint med, at de unge også prøver kræfter med deres eget i fritiden. ”Det er dejligt, de har noget initiativ og gåpåmod, og det får vi da bare endnu bedre svende ud af,” siger Karsten Nielsen.

”Vi er bestemt ikke afvisende overfor, at der kommer flere produkter til, hvis vi får en god idé, eller hvis der kommer nogen og beder os om at udvikle en maskine til et bestemt formål,” slutter den 21-årige landbrugsmaskinmekaniker.


Fra venstre ses værkfører hos SUMAS Jens Asp, legatmodtager Per Christian Christensen, indehaver af SUMAS Karsten Nielsen, formand i Dansk Maskinhandlerforening Jens-Aage Jensen og direktør i Dansk Maskinhandlerforening Klaus Nissen.

Dansk Maskinhandlerforenings Jubilæumsfond uddeler i år 9 legater til unge mennesker, som har udmærket sig både på det faglige niveau og på det personlige plan. Hver legatmodtager får - ud over æren og et diplom - 10.000 kroner. For yderligere information kan direktør Klaus Nissen træffes på tlf. 2029 5971.


Dansk Maskinhandlerforening er officiel brancheforening og arbejdsgiverforening for landbrugsmaskinforretninger i Danmark.