Nytårsudtalelse fra formanden

BREXIT og tørkens eftervirkninger bliver udfordringerne i 2019

Dansk Maskinhandlerforening har haft et godt 2018 med bl.a. økonomisk fremgang hos medlemmerne og en stigning i ansættelse af lærlinge og elever. Udfordringerne i 2019 kommer udefra i form af påvirkninger fra BREXIT og eftervirkninger på landbruget fra sommerens tørke.

Efter en af de tørreste somre i mands minde, er vi nu trådt ind i et nyt år. Jeg ser tilbage på 2018 som et år, der bød på mange begivenheder og udfordringer og frem mod et 2019, som sikkert ikke bliver mindre begivenhedsrigt og udfordrende for dansk landbrug og de danske maskinhandlere.

I løbet af sommerens historisk lange tørkeperiode, gik der i Nordby på Fanø 40 dage, før der faldt over en millimeter regn. Overalt i landet har landmændene denne sommer ikke kunnet høste nær så meget korn, som de plejer, og det gør ondt på bundlinjen - også selvom salgsprisen på korn er steget. For mange af de landmænd skal nu ud og købe sig til dyrere foder, som de normalt selv ville have høstet – en situation jeg selv oplevede, da jeg for nylig besøgte en af mine kunder.

Klimaet er tydeligvis under forandring og i et stort omfang uden for vores kontrol. Derfor er det vigtigt, at vi står sammen og maskinhandlere, landmænd og banker, såvel som politikere har forståelse for den situation, som sommerens tørke har efterladt dansk landbrug i.

Dansk eksport-eventyr truet af BREXIT

2018 var også året, hvor et nyt ord fandt vej til særligt EU-borgernes læber BREXIT – Storbritanniens exit fra EU, som venter lige om hjørnet den 29. marts 2019. Årligt eksporterer Danmark for ca. 12 milliarder alene i fødevarer til briterne. Et handelssamarbejde om bl.a. dansk bacon, æg og smør, som går flere hundrede år tilbage, og som en række af vores europæiske naboer også nyder godt af.

Derfor håber jeg meget, at Theresa May og EU lander en fornuftig aftale, så der kommer ro på alle fronter de næste to år, hvor individuelle handelsaftaler, herunder en aftale med Danmark kan gennemføres, så landbruget, og i sidste ende maskinhandlerne, ikke mister den indtægt, som briterne lægger på bordet hvert år. Hvis ikke der landes en aftale, vil det give et hult drøn i Europa og Storbritannien, når kasserne smækkes i. Vi følger nøje udviklingen, og håber på det bedst mulige udfald for alle parter.

Økonomisk fremgang og flere unge i branchen

Når vi kigger tilbage, på året der er gået, har vi oplevet, at det går bedre for den enkelte maskinhandler. Virkningerne fra finanskrisen er definitivt forsvundet, og egenkapitalen hos den enkelte maskinhandler stiger, og økonomien ser fornuftig ud, i en branche der igen tjener penge, og det glæder mig meget. I vores samarbejde i Climmar er vi også gået i dialog med store maskinproducenter om forbedrede forhandlerkontrakter.

DM har deltaget aktivt i arbejdet med at rekruttere elever og lærlinge til branchen, så vi sikrer kvalificeret arbejdskraft i fremtiden, og det er glædeligt at se, at flere lærlinge og elever søger vores vej, da vi i 2018 har registreret 267 indgåede uddannelsesaftaler. Derfor fortsætter DM sammen med bl.a. Erhvervsskolerne Aars og konkurrencen Danmarks Bedste Lærling med at prioritere rekrutteringsarbejdet højt – bl.a. ved at ramme de unge allerede fra 7. klasse med kampagner på sociale medier, hvor vi ved, de er til stede.

Fremtiden ligger hos de unge mennesker, og det er fantastisk at se, hvor dygtige lærlinge og elever vi faktisk kan producere. Med både en bronzemedalje ved verdensmesterskabet for mekanikerlærlinge i 2017 og Ronni Larsen som fik en flot medallion of excellence til EM i 2018, kan vi godt være med internationalt.

100 års jubilæum og et spændende 2019 forude

Der har været opgaver nok for Dansk Maskinhandlerforening i 2018. Vi har bl.a. netop fejret vores 100 års jubilæum, og i den anledning har vi udgivet en jubilæumsudgave af MASKINHANDLEREN. På Agromek 2018 havde vi for første gang et “live-værksted” på DM standen. 500 folkeskoleelever fra 7. – 10. klasse var forbi live-værkstedet for et få indblik i de uddannelser, som maskinhandlerne tilbyder, så det må siges at være en stor succes. Live-værkstedet blev undervejs speaket, filmet og transmitteret ud på sociale medier og skærme i hallerne, hvor besøgende på Agromek kunne følge eventen på DM standen.

I 2019 skal vores vedtægtsændringer, som blev vedtaget på generalforsamlingen i november 2018, føres ud i livet. Bl. a. skal alle DM’s bestyrelsesmedlemmer fremover vælges på en generalforsamling.

Samtidig bliver samarbejdet i Climmar-regi en større del af hverdagen i sekretariatet i forbindelse med de mange nye opgaver, som DM i Danmark har påtaget sig.

Hvad angår den daglige kontakt til medlemmerne, vil vi fortsat bestræbe os på, at være en aktiv sparringspartner for det enkelte medlem med vores rådgivning. Vi vil også deltage aktivt i samarbejdet med mærkeforeninger og maskinhandlere omkring samarbejde og kommunikation med importører og redskabsleverandører i deres evt. nye strategier.

Når forandringernes vinde blæser, bygger nogle læhegn, andre bygger vindmøller.

Nutiden er en interessant tid, og fremtiden er direkte spændende. Jeg vil derfor gerne opfordre dig til at være stolt af dit virke, udstråle energi og optimisme i hverdagen, og behandle andre ordentligt.

Med disse ord vil jeg sige tusind tak for året 2018, samt ønske dig og din familie et godt og lykkebringende nytår.Med venlig hilsen


Formand Jens Aage Jensen
Dansk Maskinhandlerforening