Går frygtløs ind til lærlingemesterskab

Carl Gornitzka holder af nærheden til kunderne på sin bornholmske læreplads. Og så brænder han for gamle Ford-traktorer og pløjning.

”Jeg tager Danmarks Bedste Lærling som en oplevelse. Det kan jo ikke gå helt galt, og så ser jeg det som en nyttig forberedelse til svendeprøven«.

Lyder det på syngende bornholmsk fra 20-årige Carl Gornitzka, der er i lære hos Nexø Smede- & Maskinforretning i Nexø, hvor han også er vokset op, og hvor han stadig bor - i cykelafstand til værkstedet, hvor han holder meget af at skrue, også efter fyraften. Han har også haft held og dygtighed til at blive fastansat samme sted, når han er færdiguddannet til sommer.

»Jeg har ikke planer om at flytte til fastlandet. Jeg holder meget af Bornholm, og jeg kender alle vores kunder, og de kender mig«, smiler Carl Gornitzka, der sagtens kan se sig selv i branchen i fremtiden.

»Jeg har altid elsket at skrue. Som barn var det alle mulige byggesæt eller bare at skille ting ad. Og i den her branche er det jo ikke bare reservedelsudskiftning, men regulære reparationer. Og så udvikler det sig hele tiden, men grundprincipperne er ens, traktorerne bliver bare større«, siger Carl Gornitzka, der heller ikke har nogen stor frygt for DBL-konkurrencen.

»Jeg føler mig nok nogenlunde sikker inden for det mekaniske og også elektronikken. Til gengæld er jeg måske mindre god til redskaber«, siger Carl Gornitzka, der også har en hobby.

»Jeg har nogle gamle veteran-traktorer, som jeg finder på øen og selv sætter i stand. Den ældste er en Ford Dexta fra 1959. Den nyeste er fra 1975. Det er flest Ford-traktorer og en enkelt Deutz. Jeg kan godt lide at finde nogle lidt sjældne modeller«, siger Carl Gornitzka, der også har et antal plove til traktorerne.

»Jeg er som regel med i Bornholm Veteranklubs hyggepløjning«, siger Carl Gornitzka.

 

Nexø Smede- & Maskinforretning: »Ham vil vi beholde«

»Han får ikke lov at tage andre steder hen, så vi har allerede fastansat ham«, lyder det med et smil fra Carl Gornitzkas arbejdsgiver, Bent Ole Christensen, indehaver af Nexø Smede- & Maskinforretning.
»Carl er en meget ihærdig elev, som endda også har landbrugsmaskiner som sin hobby. Hvis han kunne slippe af sted med det, ville han stå her i værkstedet døgnet rundt. Han er også meget hjælpsom og kundeorienteret, meget omgængelig og altid med styr på sine ting«, siger Bent Ole Christensen.

 

Fakta: Om DBL 2021

Det traditionsrige DBL-mesterskab, der afgør, hvem der er Danmarks dygtigste lærling inden for landbrugsmaskinmekanikere, afholdes på HEG i Aars 11. og 12. november. 

Finalefeltet udgøres af fire lærlinge, Carl Gornitzka fra Nexø Maskinforretning, Johannes Dahm fra Yding Smedie & Maskiner, Malthe Thomsen fra Thorsen Maskincenter i Nimtofte og Emil Hedegaard Nielsen fra Valtec Skanderborg. 

Tilskuere er velkomne til at overvære dem i finalen fra kl. 10 tordag og kl. 8 fredag formiddag, inden vinderen endeligt kåres fredag formiddag kl. 11.15.

Bag konkurrencen står Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser, HEG, Dansk Maskinhandlerforening, LandbrugsMedierne, Dansk Metal og 3F.