Over 1.200 grønne Deutz-Fahr hk til et grønt storlandbrug

5 nye Deutz-Fahr traktorer er rullet ind på gårdspladsen hos Mejnerts Landbrug v. Svebølle i Vestsjælland. De skal de næste år levere trækkraften på familiens store økologiske landbrug med egen mølle, salg af økologiske kornprodukter til hele EU, gårdbutik, webshop og mange andre aktiviteter.

Den ambitiøse vision for alle aktiviteter er, at familien Mejnertsen med respekt for miljøet vil producere fødevarer af særlig høj kvalitet, forsøge at gøre det energineutralt og også bringe forbruger og landmand tættere på hinanden.

Landbrugsproduktionen finder hovedsageligt sted på 4 gårde - Mejnertsgård, Ravnhøj, Ubberupgården og Viskingegården – der sammen med forpagtede og lejede arealer udgør Mejnerts Landbrug. Der drives i alt ca. 1.000 ha med økologisk planteavl med et bredt sædskifte. Markplanen indeholder mange forskellige afgrøder, men hovedmålet er at producere brødkorn af høj kvalitet til Mejnerts Mølle A/S, der er et topmoderne mølleri med fokus på produktion af økologisk mel af høj kvalitet. Møllen indvejer årligt ca. 15.000 ton økologisk korn og er en vigtig del af familiens vision om at levere økologiske fødevarer af høj kvalitet ”fra muld til mund”, som det hedder på den innovative bedrifts hjemmeside.

5 nye Deutz-Fahr traktorer pynter på enhver gårdsplads – 4 Deutz Fahr Agrotron 7250 Warrior og 1 Deutz-Fahr 6180 TTV alle med MaxiVision Cab, autostyring og i alt over 1.200 hk.

Moderne maskinpark

Mejnerts Landbrug har en større maskinpark til rådighed end så mange andre, og det er ejeren Niels Mejnertsen fuldt bevidst om. ”Vores landbrug har en stor, moderne maskinpark. Det er nødvendigt for altid at kunne følge med og være over opgaverne, når der er brug for det. Rettidighed er utrolig vigtig, når man dyrker økologisk landbrug”. Af samme grund bliver der ofte skiftet ud i maskinparken for at følge udviklingen med teknik og nye dyrkningsmetoder. Det er én af grundene til, at Mejnerts Landbrug netop har fået leveret 4 nye Deutz-Fahr Agrotron TTV 7250 Warrior med et udstyrsniveau i den absolutte superklasse og 1 Deutz-Fahr Agrotron 6180 TTV. De skal afløse de 5 Claas-traktorer, der de senere år har leveret trækkraft på bedriften og i grunden gjort det godt. ”Men nu var det tid til at udskifte dem og valget faldt på Deutz-Fahr, fordi deres teknologiske muligheder på mange fronter passer til vores idéer om fremtiden. Deres iMonitor giver en række nye muligheder, autostyringen er rigtig god, chaufførerne får lækre kabiner at arbejde i, og så er deres motorer energioptimerede og kan køre på 100 % biodiesel.” Med i billedet hører også, at Mejnertsen tidligere har kørt Deutz-Fahr og været særdeles tilfreds med det.

Traktorerne var klar til udrykning efter fotografering.

Agrosky autostyring

Alle traktorerne er udrustet med ISOBUS og Agrosky autostyring i RTK-versionen, som giver en nøjagtighed på +/- 2,5 cm. ”Det er uendeligt bekvemt at køre med autostyring”, fastslår Mejnertsen. ”Og selvom vi ikke skal sektionere sprøjter osv. som de konventionelle landbrug, er der mange muligheder for at rationalisere vores markdrift og optimere vores ressourceforbrug og registrering. Vi har brug for alle de hjælpemidler vi kan få for at holde vores produktivitet og bundlinje i top,” mener Mejnertsen, der er helt overbevist om, at præcisionsdyrkning er en af vejene frem for dansk landbrug.

Med Agrosky autostyring i RTK-version og ISOBUS føler Mejnertsen sig godt rustet til at anvende nutidens og fremtidens teknologi i sine økologiske marker.

En fremtid med biodiesel i tanken

Niels Mejnertsen mener det alvorligt, når han siger, at hele bedriften skal være energineutral. 1.500 m2 solceller producerer årligt 400.000 kW - strøm nok til hele bedriften. Et stort stokerfyr producerer varme, der gennem 1,5 km fjernvarmerør fordeles til møllens tørreri, alle driftsbygninger og beboelser. Det producerer varme via forbrænding af ”frarens” fra møllens renseri og har en kapacitet på hele 170 kW.

”Og så er det min drøm at komme til at køre på biodiesel i nærmeste fremtid”, pointerer Mejnertsen og håber på snarlig politisk handling, så det bliver driftsøkonomisk forsvarligt. Logikken bag er et typisk eksempel på bedriftens tankesæt: Landbruget producerer raps – det bliver til bla. fritureolie – den brugte friture samles ind – raffineres til biodiesel – som anvendes som traktorbrændstof, når der dyrkes raps – som bliver til bl.a. fritureolie – som ……. ”Der er nok nogle, der vil trække lidt overbærende på skuldrene af den slags tanker, men jeg er helt overbevist om, at vi bliver nødt til at tænke og effektuere sådanne tiltag for at have et ressourceansvarligt landbrug”. Lige nu indkøber man ca. 90.000 l konventionel diesel om året, så der er store muligheder på området.

”De nye Deutz-Fahr traktorer kan alle køre på 100 % biodiesel og har allerede gjort det i flere år i mange lande rundt omkring os”, fortæller produktekspert Kristian Dalum fra HCP Danmark, der importerer Deutz-Fahr.  ”Motorerne kører udmærket på ethvert blandingsforhold mellem konventionel diesel og biodiesel – ovenikøbet i garantiperioden”, tilføjer han og understreger dermed, at teknologien er velafprøvet og absolut driftssikker.

Økologisk markdrift i stor skala kræver en moderne maskinpark, så man hele tiden er over arbejdsopgaverne i rette tid (Foto: P. Mejnertsen Foto).

Personalepleje via traktorkomfort

Hos Mejnertsens Landbrug passer man ikke udelukkende på miljøet – personalet skal der også tages hensyn til. Med de nye traktorers MaxiVision Cab kabiner får de fantastiske forhold at arbejde i. De supermoderne kabiner er et resultat af et visionært samarbejde mellem Deutz-Fahr og det verdenskendte designstudie Giogiaro Design, der også arbejder for bilmærker som Audi, Porche, Lamborghini, VW og så videre. Resultatet er en topmoderne, brugervenlig instrumentering og helt igennem komfortable forhold for chaufførerne, så selvom arbejdsdagene kan blive lange i sæsonerne på det økologiske storbrug, bliver det aldrig en fysisk eller psykisk belastning at køre med traktorerne og de store redskaber. En af mange bekvemmeligheder er et SDF Maximo Evolution luftaffjedret sæde, der giver en aktiv affjedring både sideværts og frem og tilbage. Sammen med forhjulsaffjedring og kabineaffjedring eliminerer det stort set enhver fysisk belastning af chaufføren. Andre detaljer er generation 4 LED-lys, som giver en helt fantastisk oplysning af arbejdsområdet, og et lysstyringspanel, som kan indstilles, så et enkelt tryk skifter mellem f.eks. kørelys og den lysindstilling for arbejdslys, man netop har brugt i arbejdet på marken – og skal bruge igen. Det er en meget brugervenlig detalje, når der f.eks. skal køres afgrøder hjem til gårdens mølleri. ”Det er helt utroligt så meget og så behageligt lys LED-lygterne leverer”, fortæller Kasper Mejnertsen, der er en af sønnerne på bedriften, ”Jeg havde lejlighed til at teste det sidste aften, og nu kan man i hvert fald ikke påberåbe sig manglen på lys, hvis man laver en kørefejl i de sene aftenstimer”. Han fremhæver også en detalje som de nye XENON-blitz rotorblink, som klart signalerer, at ”her kører jeg”, så medtrafikanterne ikke kan overse de brede traktorer.

De nye Deutz-Fahr Agrotron 7250 er leveret i den specielle Warrior-version, hvor udstyrsniveauet nærmest er ekstravagant. Blandt andet anvendes 4. generation LED-lygter.

Stor ordre for Snertinge Maskinforretning

”Vi er naturligvis glade – ja for nu at sige det på moderne dansk, ”skide stolte” – over, at Mejnerts Landbrug har valgt vores traktorer og os som leverandør”, siger Lars Pedersen, som ejer Snertinge Maskinforretning, og han er helt bevidst om, at sammen med ordren følger forventningen om dedikeret service. Samtidigt synes han, det er spændende at levere traktorer til så visionær en kunde som Mejnertsen. ”Vi servicerer og handler med alle kundetyper og tager alle lige alvorligt, men kunder som Mejnerts Landbrug udfordrer os og tvinger os til at udvikle vores forretning – når kunderne udvikler sig, skal vi følge med og levere de serviceydelser, de har brug for”.

Lars Pedersen (tv) fra Snertinge Maskinforretning og Niels Mejnertsen (th) siger tak for en god handel og ser frem til et godt servicesamarbejde.

Fakta om Mejnerts Landbrug

Ejer:              Familien Mejnertsen
Dyrket areal  Ca. 1.000 ha
Driftsform     Økologisk planteavl
Hjemmeside: www.mejnerts.dk
Facebook:      facebook.com/Mejnertslandbrug

Fakta: Markplan 2016

180 ha Ølandshvede
140 ha raps
110 ha vinterhvede
150 ha rug
120 ha grønne ærter
80 ha hvidkløver (frø)
50 ha kløver/grøngødning
50 ha Spelt
30 ha Strandsvingel
30 ha Emmer
30 ha Enkorn
30 ha brak/remiser mm.

Fakta: Maskinpark

4 stk.  Deutz-Fahr Agrotron 7250 TTV Warrior m. autostyring
1 stk.  Deutz-Fahr Agrotron 6180 TTV m. autostyring
1 stk.  Deutz-Fahr Agrotron 265
2 stk.  Claas mejetærskere – Lexion 670 og 480 m. 30“ skærebord
2 stk.  JLG teleskoplæsser
1 stk. Case rendegraver
1 stk.  8 m Cameleon såmaskine
1 stk. 6 m Kuhn SpeedLine såmaskine
2 stk.  Agrolux plove (7 og 8 furer)
2 stk.  9 m forårsharver  (Väderstad og Kuhn)
2  stk. 21 ton gyllevogne
1 stk. sneglevogn
3 stk. tipvogne
Diverse andre maskiner

Fakta: Mejnerts Mølle A/S

Aktionærer:                 Familien Mejnertsen
Indvejning:                  15.000 ton økologisk korn
Rensekapacitet:          80 ton/time (0,05% urenhed)
Primære produktion:    Økologisk mel
Primære kornsort:       Ølandshvede
Salg:                             Engros i hele EU
                                     Detail via webshop og gårdbutik