Holmer Terra Variant ruller over grænsen til Danmark

Holmer satser nu benhårdt på at opbygge et marked for firmaets selvkørende gyllespredere i Danmark. Med næsten 20 års erfaring og mere end 300 Terra Variant maskiner i drift er det en erfaren spiller, der nu melder sig på banen. Bag introduktionen står den danske importør FMR Maskiner, der har et mangeårigt kendskab til Holmer via de velkendte selvkørende roeoptagere.

”Holmer har ganske enkelt set mulighederne for at opbygge et godt marked i Danmark, hvor der køres store mængder gylle i en relativt kort sæson, og hvor selve udkørslen ofte domineres af nogle maskinstationer med høj kapacitet”, forklarer Henrik Rasmussen om årsagen til den markedsmæssige offensiv og bekræfter også, at selve timingen selvfølgelig også har sammenhæng med konkurrentens retræte. ”Introduktionen var kommet før eller siden alligevel, men nu bliver det så i 2015, vi for alvor rykker i marken”.

Med ordene ”rykker i marken” mener Henrik Rasmussen to ting. Dels arbejder de første 3 Holmer Terra Variant allerede i Danmark, dels planlægger man en række markdemonstrationer i løbet af foråret, så interesserede købere kan se de kæmpestore maskiner i arbejde.

Gyllekørsel med høj kapacitet

”Variant”-tilnavnet fortæller, at Holmer Terra Variant med fordel kan bruges til en række opgaver. Efter samme princip som lastbilernes veksellad kan der hurtigt skiftes mellem transportkasser til roer (Holmer 35 m3), sneglekasser til korn (Holmer 25 m3), fastgødningsspredere (Bergmann 26 m3) og transportkasser til såsæd/gødning, som bruges i forbindelse med kombinationer af jordbearbejdning og såning – og så selvfølgelig udrustning til gyllekørsel. Redskabsskiftene er nemme, for Holmer har integreret et SWAP-system, som anvender basismaskinens hydraulik til formålet.

Langt de fleste arbejdstimer tilbringer Holmer Terra Variant med det, den oprindeligt er udviklet til, nemlig som avanceret gyllespreder, hvor dens kapacitet er enorm. Holmer kan dokumentere nedfældning af 160 m3 pr. time med en injektionsrate på 25 m3 pr. ha og en læssehastighed på op til 9.000 l pr. minut. Det vil med andre ord sige, at den store 21 m3 tank fyldes på noget under 3 minutter, så den store pumpe, der leveres af Vogelsang, kan virkeligt arbejde.

Som resultat af pumpernes enorme kapacitet og basismaskinens power kan gyllen nedfældes med stor hastighed. Det medfører naturligvis stor produktivitet, men er også med til at minimere marktrykket – og så fremhæver de erfarne chauffører, at det også er lidt sjovere at komme frem over markerne end sidde og kede sig. Her løfter de mere forsigtige typer sikkert det ene øjenbryn, men Holmer Terra Variant er konstrueret til at arbejde ved høje hastigheder – chassis, affjedring, bremser, styring og betjening er alt sammen udviklet og produceret til formålet. 

Når kunderne vælger at skifte traktor og gyllevogn ud med en Holmer Terra Variant, behøver de ikke bekymre sig om evt. udskiftning af deres eksisterende gylleredskaber, nedfældere, udlæggere og så videre ”Terra Variant kan stort set håndtere dem alle med sin avancerede lift og hydraulik, så det er der ingen grund til”, mener Henrik Rasmussen

Lavt mark- og vejtryk

Holmer Terra Variant er unik på mange områder. På marken sørger 4x1050 mm terradæk, høj overkørselshastighed og dens karakteristiske ”dog-walk” - hvor baghjulene ikke behøver køre i samme spor som forhjulene – for et forbavsende lavt marktryk, og på landevejen kan man sænke 2 aksler ned (option), så vejtrykket fordeles på 4 aksler, og man altså må køre med hele 40 tons uden at bryde gældende lovgivning og spejde efter blåt blink i spejlene.

Ydermere er bredden helt ned på 3 meter med standard-terradæk og forakslen er affjedret, så den store maskine er på alle måder velegnet til at køre på landevejen mellem arbejdsopgaverne.

Gode arbejdsforhold for chaufføren

Når maskinstationerne kører i sæsonen, bliver det til rigtigt lange arbejdsdage. Derfor er det ekstra vigtigt at alle parametre er optimeret, så chaufførerne kan holde til det som personer, og så de ikke fejlbetjener de dyre maskiner. Holmer Terra Variant lever op til kravene. Foragerautomatik, Trimble ™ autostyring (option) med helt ned til 3 cm nøjagtighed og mange forskellige muligheder for at vælge kørestrategi er med til at holde produktiviteten høj hele døgnet.

Chaufføren arbejder fra en komfortabel kabine, hvor alle vigtige betjeninger er placeret i et multifunktionsarmlæn m. joystick, og overblikket over maskinens mange funktioner sikres via en 12” skærm. Rent faktisk er det nemmere at køre maskinen, end man umiddelbart skulle tro.

Udsynet fra kabinen er suverænt gennem den buede frontrude, klimaet holdes optimalt via et automatisk klimaanlæg, og med et støjniveau på kun 61 dB er der gjort meget ud af komforten.

Praktiske resultater lyver ikke

De fleste maskinnyheder mødes med en vis skepsis. Og når de så ydermere er krydret med nogle imponerende tekniske specifikationer i brochurerne, kan det godt være svært at overbevise jordnære kunder om, at det hele ikke er løgn. Derfor har Holmer og FMR sat sig for at levere ”dokumentationen” ved en række maskindemonstrationer i hele landet. ”Det burde i grunden ikke være nødvendigt”, mener Henrik Rasmussen, ”for der kører mange hundrede maskiner lige syd for grænsen og leverer en overbevisende arbejdsindsats hver eneste dag i sæsonen, men nu har vi altså sat os for at feje al tvivl til side ved at bevise vores påstande under realistiske forhold i Danmark – og i den sidste ende er det nok også den hurtigste vej til accept og de første ordrer”.

Om Holmer:

Holmer har hovedkvarter i Eggmühl nær Regensburg og med egne repræsentationer i Polen, Tjekkiet, Ukraine, USA og Kina er den samlede mandskabsstyrke ca. 400.

Siden den første selvkørende 6-rækkede roeoptager rullede ud af fabrikken i 1974 er over 3.200 maskiner fulgt efter og har gjort Holmer til markedsleder. Erfaringerne fra Holmer roemaskiner har siden 1996 dannet basis for udviklingen af Holmer Terra Variant. Der er produceret og leveret ca. 300 Terra Variant siden da. I 2015 produceres ca. 40 nye maskiner.

Om FMR Maskiner A/S

FMR Maskiner A/S har base på Falster. Udover en moderne, konventionel maskinforretning med fokus på rationelle maskiner til landbrugssektoren har man en række andre aktiviteter inden for have- og parksektoren. Som mangeårig samarbejdspartner for Holmer har FMR ansvar for salg og servicesupport for Holmerprodukter i hele Danmark. Arbejdet udføres med egne servicespecialister og/eller via udvalgte servicepartnere.

FMR Maskiner A/S ejes af direktør Henrik Rasmussen

Se www.fmr.dk

Fakta Holmer Terra Variant 600 Eco

Produceret i Tyskland
Mercedes Benz V8, 15,93 l motor m. 598 hk
PowerShift m. 18 gear frem og 6 bak
Tophastighed 40 km/h
Permanent 4WD
Pneumatisk differentialespærre
Affjedret foraksel
4-hjulsstyring, krabbestyring og 2-hjulsstyring
Terradæk 1050/50 R 32 M28 Hi-Pro
Transportbredde v. standarddæk 300 cm
Comfortkabine m. topmoderne instrumentering, multifunktionsarmlæn og 12 ” monitor

 

Fakta Zunhammer gylleteknologi

Tankkapacitet 21 m3
Sugelinje 250 mm
Tryklinje 200 mm
Sugelinje 5,7 m
Vogelsangpumpe, 9.000 l/min
Skæreenhed Vogelsang RotaCut, max 12.000 l/min m autocontrol og reverse