”Hestepære-støvsuger” til minilæsseren

Der skal være sunde græsfolde og rent på ridebanerne – og det skal være nemt at sørge for optimale forhold for hestene. Det simple ræsonnement ligger bag ”hestepære-støvsugeren”, som Dianalund Motor netop har leveret.

Selve aggregatet kobles på teleskoparmen på en MultiOne-minilæsser, som også leverer hydraulik til opsamlerens oliemotor, der driver en voldsom ”støvsuger”, som leverer et enormt sug. Derefter er der bare tilbage at køre rundt på området, placere suget over hestepæren og ”vupti”, der er samlet hestepærer. Hestepærerne opsamles i en container, som minilæsserens teleskoparm nemt løfter ind over en mødding eller en gødningscontainer, inden den tømmes – nemmere bliver det ikke.

”Det er først og fremmest nemt, hurtigt og hygiejnisk at anvende den nye opsamler, men der er også økonomisk fornuft forbundet med opsamlingen, for selve underlaget på ridebanen holder meget længere, når det ikke blandes med gødning, samtidigt med banen harves/planeres inden brug”, fortæller Christian Andersen fra Dianalund Motor, der har solgt den smarte ”hestepære-opsamler”.

Mindre smittetryk i foldene

Et andet element, som vejer tungt for hesteavlere, er den reduktion af smittetrykket fra græsningsarealerne som følger af, at hestepærerne fjernes. Der er nemlig en betydelig risiko for re-infektion eller smittespredning af f.eks., indvoldsorm, hvis hestepærerne får lov at ligge på græsningsarealerne og ydermere bliver spredt over et stort areal, når foldene pudses af med en slåmaskine. For udenforstående er det overraskende, at det skulle være nødvendigt, men ifølge Christian Andersen anbefaler flere dyrlæger, at opsamling af hestepærer på græsningsarealer udføres rutinemæssigt og konsekvent.