Lille selvkørende fuldfoderblander med kæmpe potentiale

RMH VS 11 og VS 12F

”Almindelige” danske gårde kan hente store gevinster med selvkørende fuldfoderblandere hævder RMH, der nu lancerer 2 nye selvkørende fuldfoderblandere med 11 og 12 m3 blandekar, hvor pris og ydelse er optimeret i forhold til de mindre besætningers størrelse og deres typiske krav.

I Danmark er selvkørende fuldfoderblandere ofte kun inde i investeringsovervejelserne på de større mælkeproduktionsejendomme. Sådan har det også været i de fleste andre lande, men i Holland, Tyskland og Frankrig benytter flere og flere mindre mælkeproducenter sig af selvkørende fuldfoderblandere, og det er der ifølge RMH en åbenlys grund til – penge!

Kæmpe besparelser

Et af de typiske argumenter i forbindelse med investeringen i de selvkørende fuldfoderblandere er ”1 maskine i stedet for 3”. Med andre ord, 1 selvkørende og selvlæssende fuldfoderblander kan afløse 1 læssemaskine, 1 traktor og en konventionel fuldfoderblander. Det argument har mindst lige så stor vægt for små som store besætninger, og besparelserne ses tydeligt på maskinkontoen.

Hvad man måske ikke tidligere har været opmærksom nok på er den meget store besparelse, der ligger i at læsse den korrekte mængde foder! Det viser sig nemlig i praksis, at de fleste læsser lidt ekstra foder i blanderne for at være sikre på, at dyrene får nok, og de færreste gider køre tilbage med de sidste kg fodermidler, der er i skovlen, når konsulentens foderration er læsses i blanderen. Der bruges med andre ord langt mere foder end planlagt – og det koster mange penge! Besparelserne ved at læsse nøjagtigt det, der er planlagt, er en af de selvkørende foderblanderes helt store fordele – og besparelserne kan være uhyggeligt store!

Optimering af besætningens potentiale

Besparelser på maskinkontoen og mindre direkte foderspild er en ting. Det kan de fleste hurtigt beregne effekten af. Der er imidlertid også store muligheder i at forbedre produktionen, når det bliver nemt at læsse og udfodre flere forskellige blandinger og således optimere fodringen i henhold til de forskellige dyregruppers fysiologiske behov. Kvier, køer først i laktationen, produktionskøer, goldkøer osv. – alle med forskellige behov, men alle får typisk den samme grundration med mere eller mindre halm.

At der er store gevinster at hente, er de fleste vist enige om, men næsten lige så mange synes, at det er nemmere at blande en stor blanding om dagen og så satse på, at dyrene selv finder ud af resten. Når en selvkørende fuldfoderblander tages i anvendelse, bliver det pludselig nemt og hurtigt at optimere fodringen med forskellige blandinger til de enkelte dyregrupper, og selvom det er svært at stipulere om besætningens genetiske potentiale kan udnyttes 5, 9 eller 15 % bedre, vil de fleste mælkeproducenter nok hurtigt se effekten på regnskabets bundlinje.

Teknologi som på de store maskiner

RMH har konstrueret de små VS-modeller med 11 og 12 M3 blandekar til de mælkeproducenter, der kan se ideen i både at jagte besparelser og optimere produktionen uden nødvendigvis at udvide besætningen for at kunne betale maskininvesteringerne tilbage. RMH VS er nøjagtige, selvkørende fuldfoderblandere til en pris, der nemt betales tilbage, selvom besætningen ikke er særlig stor – et helt igennem optimalt forhold mellem pris og ydelse.

RMH VS er designet som en lille version af de store, topmoderne RMH-modeller. Ingeniørerne har brugt flere af de store modellers teknologier og skabt en mindre, men suveræn maskine til prisen.

Fræser/læssehovedet er opbygget som på de større blandere, hvor RMH’s helt specielle spiralformede placering af knivene sikrer hurtig flytning af foderet hen til et bredt læssebånd. Det giver minimal fysisk påvirkning af fodermidlerne og bevarer deres struktur. Læsningen styres via en variabel Bosch Rexroth hydrostatisk oliepumpe, der lynhurtigt kan reversere læssehovedet og derved sikre nøjagtig læsning.

En 2-trins Sauer oliepumpe leverer rotationerne til en effektiv opblandning og jævn udfodring af rationerne, så dyrene får serveret et perfekt, ensartet fuldfoder i hele foderbordets længde.

RMH VS får sine kræfter leveret fra en moderne DEUTZ-motor på 118 hk. Den leverer kræfterne til både kørsel, læsning og blanding i henhold til den elektronisk styrede fordeling – så alle funktioner hele tiden optimeres og brændstofforbruget minimeres.

Lang levetid – store muligheder

Gennemtænkt konstruktion, DEUTZ-motor, olieudstyr fra Bosch Rexroth og Sauer og RMH’s enorme erfaring er en overbevisende kombination. RMH har imidlertid valgt at fjerne enhver tvivl om maskinens levetid ved at bruge rustfrit stål af typen 3CR12 til den nederste meter af blandekarret, som kant på blandesneglen og til fremstilling af hele fræse/læssehovedets ramme.

RMH er overbeviste om, at lang levetid, små afskrivninger, store besparelser på driften og muligheden for produktionsforbedringer vil være en optimal kombination for alle mælkeproducenter – og deres bankforbindelser.

 

Yderligere information:
Niels B. Nielsen, H.C. Petersen Danmark
Mobil  5185 6138