Kvinde – kend din traktor

”Grib joysticket, fat rattet og kør sikkert med traktor” lød opfordringen til områdets landbokvinder, da Ole Jakobsen Maskinforretning og HCP Danmark A/S tirsdag for første gang inviterede til et halvdagskursus om sikkerhed, traktor-terminologi og praktisk anvendelse af moderne traktorer. Det var første gang kurset blev gennemført – men ikke sidste.

Kurset blev afholdt på opfordring af flere kunder og henvendte sig til landbo-kvinder, der ønskede mere styr på ”alt” omkring en traktor. Kursets hovedemner centrerede sig om en grundig gennemgang af moderne traktorer og deres funktioner, færdselsloven for traktorer og redskaber, sikkerhed og praktisk anvendelse, så der var nok at tage fat på i de 4-5 timer kurset varede.

Færdselslovens regler blev gennemgået af 2 betjente fra Sydøstjyllands Politi, der så kurset som en kærkommen lejlighed til at få landbruget i tale og præcisere reglerne for blandt andet hastighed, akseltryk og hvor brede redskaber man i grunden må køre rundt med på landevejene. Målet var både at orientere om reglerne og forhåbentlig få kursusdeltagerne til at give dem videre på hjemmefronten – ”for det trænger landbruget og maskinstationerne til”, mente de 2 fra ordensmagten. ”Det kniber nemlig gevaldigt for rigtigt mange traktorførere at huske reglerne!”

Den praktiske del af kurset tog fat på en generel gennemgang af traktorerne. Her blev deltagerne delt i 3 hold og fik en grundig gennemgang af rutiner som til/frakobling af redskaber, PTO, hydraulik og de daglige rutiner som tjek af brændstof, olie, dæk osv. Deltagerne kastede sig ud i opgaverne og var ifølge Kristian Dalum, traktorspecialist fra HCP, en fornøjelse at arbejde med. ”Der er ingen, der praler med at kunne mere end andre, og alle går til opgaverne med krum hals”.

Der var også mulighed for at køre forskellige traktorer med både PowerShift og trinløs transmission, så kursusdeltagerne havde alle muligheder for at prøve den sidste nye teknologi af i praksis. En af de uøvede deltagere 19-årige Lea Vaaben Søbye var blevet opfordret til at tage på kursus af sin far. Hun kom ikke med stor erfaring, men fandt det ikke svært at betjene og køre en af de moderne traktorer – ”Nej, det var da supernemt”, lød den smilende kommentar.

Johnny Jørgensen fra Ole Jakobsen Maskinforretning var en glad mand ved arrangementets afslutning. ”Det har været spændende at stable noget helt nyt på benene. Selvom det lyder så enkelt, når man får opfordringen, så er der nu mange ting, der skal spille sammen for at det lykkes. Jeg er glad for, at HCP gik med til at afvikle kurset i Krogager og stillede både lokaler, folk og traktorer til rådighed.”

Som et lille kuriosum skal det nævnes, at TV Syd også fandt arrangementet spændende og dækkede dets 2. halvdel med et filmhold. Indslaget kan ses på http://www.tvsyd.dk/arkiv/2013/2/19

Yderligere oplysninger fås hos Kristian Dalum, HCP Nordic : 76731105