Et fag med mange udfordringer

Filip Søndergaard Nielsen kom med på afbud til EuroSkills 2014 i Frankrig som repræsentant for de yngre, danske landbrugsmaskinmekanikere. Det blev en kæmpe oplevelse for den nyuddannede svend med fast arbejde hos Gørding Smede- & Maskinforretning

Med en bedstefar, der hellere skulle have været smed end landmand. Og hans Volvo 800 traktor, der allerede var umoderne, dengang Filip Søndergaard Nielsen var en bette knægt.

- Min bedstefar var altid i gang med at rode med noget og få hans maskiner til at fungere.

- Det fulgte jeg med i, når jeg var på besøg hos ham, erindrer den næsten nyuddannede landbrugsmaskinmekaniker. Filips morfar, som han kalder bedstefar, er landmand i det vestjyske, og hans interesse for stål og olie er gået i blodet på barnebarnet.

- Mit fag er et spændende fag, fordi alle dage er forskellige.

- Jeg kan slet ikke forestille mig at lave det samme dag ud og dag ind, siger Filip Søndergaard Nielsen. Med garanti har han også fået lov til at prøve noget, de fleste slet ikke kommer i nærheden af.

- I starten af 2014 var jeg den ene af de fire, der stillede op i konkurrencen om at blive Danmarks bedste lærling i vores fag, fortæller han. Konkurrencen fandt sted på Erhvervsskolerne i Aars 8.- 9. februar 2014, og Filip kunne ikke sejre sig til 1. pladsen. Men han fik noget helt andet ud af det end lige netop topplaceringen.

Filip Søndergaard Nielsen skal som landbrugsmekaniker kunne finde ud af mange forskellige discipliner som for eksempel fejlfinding på det elektriske system på alle mulige maskiner.

Kom med på afbud

Det var nemlig sådan, at vinderen af Danmarks bedste lærling - landbrugsmaskinmekaniker blev inviteret med til det, der hedder EuroSkills.

- Men hverken vinderen eller ham, der erobrede 2. pladsen, ønskede eller kunne tage med til Lille i Frankrig 2.-4. oktober, fortæller Filip Søndergaard Nielsen. Som vinder af 3. pladsen blev han derfor spurgt. Selvklart ville Filip gerne med til Frankrig for at dyste med kollegaer fra seks andre europæiske lande.

- Det var slet og ret ønsketænkning for mig at få det tilbud og få lov til at komme med, konstaterer han. Forud for konkurrencen EuroSkills bliver det offentliggjort hvilke maskintyper, der skal arbejdes på.

- Man får ikke at vide, hvad det er for problemer eller opgaver, man skal løse. Tid til at lære de pågældende maskintyper at kende er selvfølgelig en fordel, fastslår Filip Søndergaard Nielsen. Den mulighed kunne han dog ikke udnytte i modsætning til de seks andre, som alle trænede forud for de tre dage, der var til at løse opgaverne på i alt syv forskellige maskiner.

- Udover at konkurrere med hinanden snakkede vi selvfølgelig også sammen undervejs, fortæller han.

Svejsning er også en vigtig opgave, og det skal være gode svejsninger, der kan holde til belastningerne.

Strøg ind på en 5. plads

Konkurrencen foregik på en stand. På den kunne de cirka 90.000 gæster følge med i forløbet i kampen mellem de syv landbrugsmaskinmekanikere. I alt deltog 25 lande i Euro-Skills 2014, og der var i alt 450 konkurrerende deltagere inden for 43 forskellige discipliner. Ud af de mange deltagere kom de fire fra Danmark, og de deltog i tre discipliner.

Filip Søndergaard Nielsen strøg ind på en 5. plads med 496 point, mens bronzevinderen havde 507 point.

- Så det var tæt på, fastslår den dygtige, unge landbrugsmaskinmekaniker. Han er udlært ved Hoven Smede- og Maskinforretning, som han var godt tilpas med at være hos.

- Men jeg skiftede til Gørding Smede- og Maskinforretning, da jeg var færdig.

- Det er jeg glad for, fordi det er nemmere hurtigt at blive betragtet som svend, når man flytter til et andet værksted.

- Det giver noget mere selvtillid, fastslår han.

Opgaverne i konkurrencen:

  1. Fejlfinding i hydraulikken - JCB teleskoplæser
  2. Opspænde differentialet på foraksel korrekt i forhold til data
  3. Kontrolmåling og justering - New Holland bigballepresser
  4. Motorfejl rettes, kunne ikke starte pga. fejl i commonrail - Fendt traktor og Fendias
  5. Tilslutte isobus og finde fejl. Efterfølgende opsætte gødningsspreder til bestemt gødning - Valtra traktor og Amazone gødningsspreder
  6. Spænde traktor for rundballepresser og finde elfejl - Kubota traktor og Krone rundballepresser
  7. Fejlfinde/udmåle elektronik og hydraulik - John Deere traktor + Service Advisor og multimeter med scope

Til opgaverne var der 18 timer i alt fordelt over tre dage. Tidsforbruget sat af til hver enkelt opgave varierede fra 80 til 180 minutter.