Du skal bestille dine maskiner og traktorer til efterårsarbejdet nu

En rundringning foretaget af Dansk Maskinhandlerforening til en række importører og forhandlere af maskiner og traktorer til landbruget afslører, at en stærkt stigende efterspørgsel giver stadig længere leveringstider

Det er nu man skal disponere med omtanke og rettidig omhu, hvis man tænker på at køre med en ny maskine/traktor i det kommende efterår.
- Hvis man vil have en ny græsmaskine til sæsonen, så bliver det meget svært, med mindre man falder over en forhandler, der har en maskine stående, siger en af de større im-portører i maskinbranchen.
Han råder til, at man enten meget hurtigt afsøger mulighederne eller venter med at købe ind til efteråret med henblik på levering i 2012.

Levering fra fabrikkerne tager tid
Siden krisen for alvor bed sig fast i sidste halvdel af 2008 og i starten af 2009 har fabrikanterne af landbrugsmaskiner og deres underleverandører haft travlt med at skære ned til en betragtelig lavere efterspørgsel.
Nu er situationen en anden, på mange europæiske markeder er efterspørgslen efter nye landbrugsmaskiner og traktorer stigende.
- Nu er ordrebøgerne ved at være lige så fulde, som de var det i slutningen af 2007 og starten af 2008, fortæller en importør.
På mange fabrikker kan man forholdsvis hurtigt omstille sig til en stigende efterspørgsel - men det hjælper ikke så meget, når underleverandørerne af vigtige dele som transmissio-ner, pumper, gummidele og meget andet ikke kan skrue op i samme takt.
- Alene sådan noget som kraftoverføringsaksler er det svært at skaffe nok af, uddyber importøren.

Lagrene er ved at være solgt ud
Det er efterhånden mange år siden, at større landbrugsmaskiner og traktorer blev produ-ceret til lager, fordi de fleste bliver skræddersyet på fabrikken til den enkelte kundes behov.
- Men selvfølgelig bliver der også produceret et mindre antal traktorer og maskiner, som er ekviperet, så de kan tilpasses ude hos forhandlerne.
- Sådanne modeller kan man være heldig at finde, så man hurtigt kan blive kørende.
- Det er dog i højere grad undtagelsen end reglen, siger en traktorimportør.
Samme forhold gør sig gældende med redskaberne, hvor man kan være heldig at finde netop den maskine, man søger hos en dansk maskinhandler.
- Generelt skal man dog ikke regne med, at det forholder sig sådan, siger alle de forespurgte.

Foto: Det er en god ide allerede nu at tænke på at købe maskiner og eventuelt traktorer til efteråret, hvis man vil have netop de maskiner, der er brug for. Det kan også være en økonomisk fordel, påpeger direktør Michael Husfeldt, Dansk Maskinhandlerforening.

Tæt dialog
Det er hensigtsmæssigt med en tæt dialog mellem maskinhandler og landmand om de kommende maskininvesteringer. Det giver maskinhandleren god tid til at planlægge sin hjemtagning af nye maskiner med det rigtige udstyr. Og ved at være ude i god tid kan hjemtagning af de ønskede maskiner ofte ske på gunstigere vilkår - også til gavn for begge parter.
- Er landmandens nyinvesteringer planlagt i god tid, ved maskinhandleren også på et tidligt tidspunkt hvilke brugte maskiner, der kommer ind til klargøring og videresalg.
- I bedste fald kan resultatet være, at de brugte maskiner er solgt, allerede inden de nye kommer hjem.
- Også her er der en potentiel omkostningsbesparelse for maskinhandleren, som på denne måde kan reducere sit lager. Det kan i sidste ende give plads til en bedre byttepris for landmanden, påpeger Michael Husfeldt, direktør for Dansk Maskinhandlerforening.
Alle medlemmer af Dansk Maskinhandlerforening er klar til dialog og samarbejde med fokus på effektivisering samt planlægning af indkøb og service - tag et møde med din maskinhandler!