Berejst lærling får jubilæumslegat

Landbrugsmaskinmekaniker Jesper Bach Nielsen fra SUMAS Suldrup Maskinforretning A/S har både været i Afrika og Australien og arbejde med sit fag, og nu har han også modtaget Dansk Maskinhandlerforenings Jubilæumslegat.

Formand i Dansk Maskinhandlerforening Jens-Aage Jensen siger ved overrækkelsen: ”Kære Jesper. Nu er det dig, vi er kommet for at hædre her i dag. Du har gennem hele din læretid vist stor flid og engagement omkring din uddannelse. Du har udført alle opgaver med stor omhu og har sat en ære i at gøre dit arbejde perfekt, og du har aldrig stået tilbage for at yde en ekstraordinær indsats. På det menneskelige plan er du altid positiv, du har et godt humør og er velafbalanceret. Og så udstråler du energi og glæde og har altid haft plads til at tænke positivt om andre, og derfor er du også vellidt blandt dine kollegaer. Nu havde jeg selv den store fornøjelse at møde dig i Tanzania i 2017 – og jeg tror helt sikkert, at der kom nogle fantastisk gode minder med hjem fra den tur.”

Holder foredrag om sine oplevelser

Jesper bekræfter, at der er mange gode minder fra Tanzania turen og fortæller: ”Jeg blev virkelig glad og stolt over at blive tilbudt at være en af fire lærlinge, som skulle til Tanzania i praktik i 5 uger.

Vi oplevede utrolig mange spændende ting dernede. Det, der overraskede mig mest, var nok, at de ikke arbejdede så effektivt, som vi gør i Danmark. Der var for eksempel kun 3 værktøjskasser til ca. 20 mand, så der gik meget tid med at vente på, at vi kunne få det værktøj, vi skulle bruge til at løse opgaverne. Men de er virkelig flinke dernede. Vi startede lidt som tilskuere, og de skulle lige se os an i forhold til, hvad vi kunne finde ud af. Der gik dog ikke lang tid, før de fandt ud af, hvad vi kunne, og så ville de også gerne lære af os, selvom vi stadig var lærlinge. Jeg føler faktisk, at vi gjorde en forskel, og det er da en god følelse.”

Jesper har ved flere lejligheder holdt foredrag om sine oplevelser i Tanzania. Han har blandt andet været en tur i København og holde foredrag for Ulandssekretariatet. ”Jeg synes, det er rigtig sjovt at komme ud og fortælle om, hvad vi har oplevet, og det vil jeg meget gerne gøre noget mere,” siger Jesper.

I vinters gik turen til Australien

Jesper er for nylig vendt hjem fra en tur til Australien, hvor han arbejdede 2,5 måned på et stort landbrug på ca. 200.000 hektarer. Ejeren driver yderligere 7 maskinforretninger. Her gik det mest ud på at køre maskiner og knap så meget på reparationer. ”Her blev jeg bekræftet i, at jeg har valgt den rigtige uddannelse. Jeg havde nemlig også tænkt på at blive landmand, men det med at sidde og køre maskinerne i så mange timer, det bliver lidt for ensformigt i længden. Derfor synes jeg også, at Tanzania er det bedste, af det jeg har prøvet indtil videre, da det handlede om at skrue. Men det var en stor oplevelse at rejse i Australien og New Zealand, efter jeg var færdig med mit arbejdsophold. Vi har kørt 10.500 km. i Australien og 4.500 km. i New Zealand, så vi har fået set noget,” fortæller Jesper.

Mod på flere oplevelser og udfordringer

Selvom den unge mekaniker allerede har oplevet meget med sit fag, har han mod på meget mere. ”Jeg vil gerne ud og rejse igen – måske til Canada eller USA – og meget gerne arbejde indenfor mit fag i et andet land igen. Det er virkelig sjovt at komme ud og møde folk, ved at man arbejder sammen med dem, så det gør jeg gerne igen.

Jeg har jo været enormt heldig her hos SUMAS, at de har givet mig lov til at tage af sted, og at jeg så har kunnet komme tilbage til mit job her. Det betyder virkelig meget, at få lov til at leve nogle drømme ud og så have det her at komme tilbage til. Der er faktisk ikke noget bedre, end at komme på arbejde her hos
SUMAS hver dag – og kunne man arbejde 12 timer om dagen, ville det bare være dejligt,” siger den 21 årige landbrugsmaskinmekaniker med et grin.

”Når jeg bliver lidt ældre, kunne jeg da godt forestille mig at blive værkfører. Jeg synes, det må være spændende at være med til at lede en virksomhed og have en masse ansvar, men jeg vil gerne ud og opleve noget mere først og få noget mere erfaring,” slutter Jesper.

Fra venstre ses formand i Dansk Maskinhandlerforening Jens-Aage Jensen, legatmodtager Jesper Bach Nielsen, direktør i Dansk Maskinhandlerforening Klaus Nissen, indehaver af SUMAS Suldrup Maskinforretning A/S Karsten Nielsen og værkfører hos SUMAS Jens Asp.

Dansk Maskinhandlerforenings Jubilæumsfond uddeler i år 4 legater til unge mennesker, som har udmærket sig både på det faglige niveau og på det personlige plan. Hver legatmodtager får - ud over æren og et diplom - 10.000,- kroner. For yderligere information kan direktør Klaus Nissen træffes på tlf. 2029 5971.

Dansk Maskinhandlerforening er officiel brancheforening og arbejdsgiverforening for landbrugsmaskinforretninger i Danmark.